Укупно приказа странице

3.1.12.

Manastir Gradac



Manastir Gradac je smešten na šumovitim padinama Golije, na uzvišenju koje meštani zovu Petrov Krš. Podignut je u drugoj polovini XIII veka, na ostacima nekadašnje crkve, kao zadužbina kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I, koja je bila poreklom iz Francuske. Manastir Gradac je posvećen Blagoveštenju Presvete Bogorodice. Bogorodičina crkva manastira Gradac je jednobrodna građevina sa kupolom, čiji centralni brod čine priprata, naos i oltarski prostor. U arhitekturi ovog hrama zavidne ljupkosti i sklada, koji je primer monumentalne raške arhitektonske škole, prisutan je značajan uticaj gotike u mnogim elementima, a posebno na portalima i biforama /prozorima na kojima sredisnji stubić odvaja dva luka u temenu/.

U hramu je mermerni sarkofag u kome je sahranjena Sveta kraljica Jelena. Njene mošti su monasi sakrili prilikom napada Turaka na svetinju manastira Gradac i danas se ne zna mesto gde one počivaju. U manastiru Gradac se nalaze deo moštiju Kralja Dragutina, prenete iz manastira Dečani. Zidno slikarstvo je u veoma malim fragmentima očuvano, iako je prikaz ktitorke i danas vidljiv. U manastiru Gradac je originalni kameni ikonostas iz vremena gradnje. Istraženi i konzervatorski prezentovani manastir Gradac, obnovljen kao monaška zajednica /sestrinstvo/ i duhovno središte nakon 2000. godine, je svojom veličanstvenom lepotom danas u Srbiji jedan od najlepših srpskih srednjovekovnih kulturno-istorijskih spomenika. U Manastiru Gradac je ikonopisacka radionica, a monahinje se, u svom radosnom životu po Jevanđelju, bave rukotvorinama - zlatovezom i tkanjem.
Tokom 2005. godine su u Manastiru Gradac u 2005. godini izvršena zaštitna sondažna i reviziona arhelološka istraživanja. U toku radova otvoreno je osam sondi, ukupne površine 70 m2, dubine do 3 metra, sa spoljne strane manastirske crkve. Pored srednjovekovnog kulturnog sloja i srednjovekovnog groblja koji su istražena ranije, praistorijski kulturni sloj ukupne dubinje 0,8 metara je takodje otkriven. Ovaj preistorijski kulturni sloj sa tri nivoa građevinske linije I pripadajući arheološki materijal nastao u dubokoj prošlosti, od ranog do razvijenog Bronzanog Doba. Na najstarijih praistorijskim slojevima koji obuhvataju dva građevinska sloja iz ranog Bronzanog Doba je pronađena keramika. Početkom maja se u manastiru Gradac organizuje tradicionalna kulturna manifestacija "Dani kraljice Jelene", posvećena ovoj čuvenoj ktitorki, tokom koje se odvija takmičenje u viteškim igrama i starim zanatima. Manastir Gradac je omiljena destinacija u našim programima.
Manastir Gradac SrbijaManastir Gradac naos SrbijaManatir Gradac ikona Svetog TeoktistaManastir Gradac igumanija Efimija